31.8.2011

Maksaako liikaa?



Ensimmäinen lukioviikko on siis ohi ja se viikko sitten tuntukin kestävän...

Tuntuu uskomattomalta, että huomenna alkaa syyskuu ja se tuo meille myös ensimmäisen esseen kirjoituksen äidinkielestä sekä myös ensimmäisen "lukiokokeen". Kumpaakaan en erityisemmin sano odottavani kauhulla, mutta jännittää pikkasen että minkälaisia nuo on tehdä.

we♥it
Luin eräältä keskustelupalstalta valitusta siitä, että lukio maksaa paljon ja sen jälkeen Lukiolaisten Liiton sivuilta mm. siitä, että ylioppilastutkinto voisi muuttua maksuttomaksi sekä siitä, että lukiokirjat muuttuisivat maksuttomiksi ja myös siitä, että kys. hanke olisi jäämässä vaan haaveeksi. Itse toivon, että tätä hanketta tuettaisiin ja pystyttäisiin mahdollistamaan vaikka se hassulta tuntuukin. Mielestäni äidinkielen kirjat sekä toisen, rakkaan kotimaisen kielen ruotsin kirjat voitaisiin kustantaa opiskelijoille - onhan ne sentään tärkeitä aineita.

Mutta menee sitä rahaa muuhunkin kuin pelkkiin kirjoihin. Opiskelija kustantaa itse paperitarvikkeet (vihkot/luentolehtiöt, kansiot, koepaperit, kalenterit, kuvistarvikkeet...), laskimen joka maksaa matikasta riippuen, Wanhoihin joissa puvun vuokraus maksaa melkein yhtä paljon kuin sen ostaminen sekä tytöillä tietysti kampaajaan, ylioppilasjuhliin, abiristeilyyn, koulumatkoihin...

Kallista touhua, mutta sen arvoista? Mahtuuhan näihin kolmeen/neljään vuoteen paljon mukaviakin hetkiä joita ei rahalla saa.

3 kommenttia:

VJ kirjoitti...

Ylioppilaskirjotukset vois ainakin muuttua maksuttomiks. :P
Taitaa tänäkin vuonna olla niin, että kokeeseen osallistuessa maksaa sen about 26e (?) ja jokaisesta kirjotettavasta aineesta 28e, tjv.
Meille kakkosilla tuosta juuri opon tunnilla puhuttiin, kun osa kirjottaa jo keväällä jotain, ja joku sieltä takarivistä kommentoikin jo, että "eihän mulla oo varaa", haha. :)
Ois kyl tosi hyvä, jos äikän ja ruotsin kirjat sais ilmasiks, muttamutta... Eihän niitä muutenkaan täysin ilmasiks ajateltu muuttaa, sitä vaan meinattiin, että jos kirjojen hankkimiselle annettaisiin tukea. Kaupunki maksais osan ja oppilas osan, ilm. asia meni näin, mutta saas nähä. :)
Ja itse en pidä ruotsia tärkeänä aineena, hyihyihyi. :P Eipä sillä koulun jälkeen sitten enää kauheasti mitään tee, ellei häivy Ruotsiin opiskelemaan...
Ja Ruotsissa meidän ikäiset opiskelijat ei ees tiedä, että kaikki samanikäiset suomalaiset osaavat myös (ainakin joten kuten) puhua ruotsia. :/

Anonyymi kirjoitti...

Jep toi ruotsi on tosiaan turha aine, harvoin sitä tulee käytettyä yhtään missään. Ruotsissakin pärjää ihan englannilla aika pitkälle ja voin sanoa, et ei kyl yksikään ruotsalainen sais selkoa mun ruotsista :''D

Anonyymi kirjoitti...

Sehän on suomenruotsalaisia varten se pakkoruotsi, ei ruotsalaisia. Mutta pakollisten aineiden kirjoihin tuet olis kyllä hyvä juttu, mutta aika hassua oli opetusministeriltä heittää tällänen ajatus ilmoille, kun ollaan keskellä talouskriisiä ja joka paikkaan pitäis tehä leikkauksia. Tai jotain.
Mutta kyllä se pakkoruotsi on aika turha eikä siitä mitään hyötyä ole, lisää vaan negatiivisuutta ruotsia&ruotsinkielisiä kohtaan kun pakotetaan lukemaan sitä kieltä. Eikä kukaan ilman motivaatiota mitään opi.
Miksköhän mä en muuten seuraa tätä blogia? No, korjataan virhe nyt sitten :D